מרירות נמוכה
קריאולו פלוס - הגשמת חלום
הפלוסים שלנו:

מרירות נמוכה


טעם חזק

ערכי תאוברומין
גבוהים

ארומה חזקה



מקור עץ הקקאו באזור הנהרות אמזונס ואורינוקו שבדרום אמריקה. מכיוון שעץ הקקאו זקוק לחרק מיוחד (הגדל ביערות הגשם) לצורך הפריית פרחיו, מצטמצם אזור גידולו לאזורים הטרופיים שבין קווי הרוחב 20 מעלות צפון ו- 20 מעלות דרום (משני צידי קו המשווה[s1] )- באזורים החמים של אגן נהר האמזונס שבאמריקה הדרומית, במערב אפריקה, במקסיקו ובאסיה.


עליו המבריקים של עץ הקקאו גדולים וארוכים (אורכם מעל 30 ס"מ) והם בעלי מרקם קשיח. פרחיו הקטנים ורודים ומדיפים ריח רע- אלו פורחים באשכולות ישירות מגזע העץ ומענפיו המרכזיים. בכל עץ פורחים בממוצע כ- 10,000 פרחים, שרק אחוז קטן מאוד מהם מבשיל לפרי.

קריאולו- גדל לאורך צפון ומערב הרי האנדים וזרעיו, בעלי הטעם המעולה, משמשים בעיקר להשבחת תערובת זן הפורסטרו.
פורסטרו- גדל בעיקר באגן האמזונס ומהווה כ- 80% מכלל יבולי הקקאו בכל העולם כולו.
טרינטריו- זן כלאיים.
הזנים השונים נבדלים בעיקר בטעמם ובצבעם. היקר והנדיר ביותר הוא הקריאולו, המשמש כ־10% מתעשיית השוקולד. לפולים של עץ זה טעם מריר פחות וארומטי יותר מאשר שאר פולי הקקאו.
רק שלושה זנים, ממיני הקקאו השונים, משמשים להכנת השוקולד:

גם העץ שלנו לא אוהב שמש ישירה אך הוא מסוגל לגדול בטמפרטורות גבוהות יותר וזה בשל זן החרקים המיוחדים אשר פיתחו עמידות למזג האוויר הישראלי. השילוב בין החרק המפרה לבין הזן של העץ הוא שיוצר את האפשרות לגידול עצים בישראל והוא שמאפשר גידול עץ באיכות גבוהה, בערכי טעם חזקים, במרירות נמוכה, ובארומה חזקה במיוחד.


השוקולד מכיל חומר ממריץ בשם תאוברומין, כמויות קטנות של אנאנדמיד שהוא מוליך עצבי כמו גם קפאין וטריפטופן בכמויות קטנות. השוקולד ידוע גם כחומר ממריץ מאוד אפקטיבי לסוסים, והשימוש בשוקולד נאסר במרוצי סוסים. במחקר נמצא כי האלקלואיד תאוברומין שבשוקולד מסוגל להקל על שיעול עיקש. במחקר אחר נמצא כי צריכת כמות קטנה של שוקולד בכל יום, עשויה להפחית במידה נכרת את הסיכון ללקות בשבץ מוחי והתקף לב.

עץ הקקאו הוא עץ ירוק- עד "רגיש" מאוד; הוא זקוק לכמות גבוהה של לחות ולתנאי אקלים מוגדרים היטב: הוא אינו סובל טמפרטורות הנמוכות מ-15 מעלות צלזיוס, הוא אינו סובל שמש ישירה וכמו כן הוא רגיש גם לרוח ישירה, לכן מרבים לגדלו בצילם של עצים גבוהים יותר, שמשמשים גם כשוברי רוח וגם מצלים עליו (צל הוא גורם מאוד נדרש בשלבי הגידול הראשוניים של עץ הקקאו).

גובהו הממוצע של עץ הקקאו נע בין 5 ל- 10 מטרים, למרות שישנם עצי קקאו שגובהם עולה על 20 מטרים. עץ הקקאו מניב פירותיו לאחר שלוש עד שבע שנים (תלוי בזן ובאזור הגידול), והוא נושא את פירותיו עד הגיעו לגיל שתים- עשרה. משך חייו נמדד בממוצע בכ- 60 שנה, למרות שידועים עצי קקאו נוספים שגילם עולה על 200 שנה.


בישראל מגדלים את עצי ה קקאו רק בגנים בוטניים. ובמטע המיוחד שלנו.


הז ן הייחודי שלנו גדל גם בתנאים הארץ ישראליים.
הקריאולו הארץ ישראלי נמוך מאוד ביחס לעצי הקקאו הידועים, גובהו אינו מגיע מעל שני מטרים והוא מאפשר קטיף קל ללא שימוש באמצעי טיפוס.

השוקולד הוא מזון עתיר אנרגיה: פולי הקקאו מהם מכינים את השוקולד מכילים כ-50% חמאת קקאו (סוג של שמן צמחי), וכן מכילים פחמימות וחלבונים. יתרה מזאת, בתהליך הייצור מוסיפים לו בדרך כלל סוכר (שהינו המרכיב העיקרי ברוב סוגי השוקולד), חלב או שמנים אחרים המגדילים את ערכו הקלורי של המוצר הסופי. אי לכך, צריכה של כמויות גדולות של שוקולד עלולה לגרום להשמנה.






